Οι ευεργετικοί ρόλοι των φυσικών φυτικών πολυφαινολών στον ανθρώπινο οργανισμό είναι γνωστοί εδώ και πολύ καιρό. Οι πηγές τους είναι φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ορισμένες επεξεργασμένες φυτικές τροφές. Οι πολυφαινόλες έχουν αναφερθεί ότι μειώνουν τη νοσηρότητα και επιβραδύνουν την εξέλιξη των καρδιαγγειακών, νευροεκφυλιστικών και καρκινικών ασθενειών. Το παρακάτω σχήμα παρουσιάζει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών πλεονεκτημάτων των πολυφαινολών του ελαιολάδου.
Ο μηχανισμός δράσης των πολυφαινολών είναι πλειοτροπικός, ωστόσο, σχετίζεται κυρίως με την αντιοξειδωτική τους δράση. Οι φυσικές πολυφαινόλες μειώνουν το επίπεδο των δραστικών ειδών οξυγόνου προστατεύοντας τα βιομόρια από την οξειδωτική βλάβη. Έχει επίσης βρεθεί ότι ρυθμίζουν το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα, επηρεάζοντας τον πολλαπλασιασμό των λευκών αιμοσφαιρίων και την παραγωγή κυτοκινών.
Η ελευρωπαΐνη, η υδροξυτυροσόλη και τα παράγωγά τους είναι πολυφαινολικές ενώσεις που υπάρχουν σε αφθονία στο ελαιόλαδο. Είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά με αντικαρκινικές, αντιαγγειογόνες και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
Πρέπει να τονιστεί ότι οι μοναδικές ιδιότητες των πολυφαινολών του ελαιολάδου έχουν αξιολογηθεί κυρίως με βάση μοντέλα in vitro. Προκειμένου να επαληθευτεί η ευεργετική τους επίδραση στην ανθρώπινη υγεία, απαιτούνται ακόμη περισσότερες in vivo κλινικές μελέτες. Ωστόσο, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα φαίνεται να είναι αρκετά ενθαρρυντικά όσον αφορά την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου ή των καρδιαγγειακών και νευροεκφυλιστικών ασθενειών.
Η αύξηση της κατανάλωσης παρθένου ελαιολάδου και άλλων φυτικών προϊόντων πλούσιων σε πολυφαινολικές ενώσεις, ειδικά σε πληθυσμούς με χαμηλή πρόσληψη ελαιολάδου, φαίνεται να είναι λογική και να παρέχει ποικίλα οφέλη για την υγεία.
Πηγή
Int J Mol Sci. Μάρτιος 2018; 19(3): 686.
Δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο 28 Φεβρουαρίου 2018. doi: 10.3390/ijms19030686
PMCID: PMC5877547
PMID: 29495598
Πιθανά οφέλη για την υγεία από το ελαιόλαδο και τις φυτικές πολυφαινόλες