Ελληνικός Βιολογικός καρπός Αρώνια
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα της αρώνιας είναι ασύγκριτα υψηλή περιεκτικότητα σε ζωτικές πολυφαινόλες και βιταμίνη Ρ. Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πηκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. Για αυτό τον λόγο στις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης και στην πρώην ΕΣΣΔ ο καρπός της αρώνιας χορηγείται σε εργάτες πυρηνικών εργοστασίων και κοσμοναύτες, πριν και μετά τις διαστημικές τους αποστολές.
Ιδανική γα την αντιμετώπιση του κρυολογήματος αποδεικνύεται η αρώνια που επιδρά ευεργετικά ακόμη και στον υψηλό πυρετό και την πνευμονία!
Υψηλή περιεκτικότητα του ιωδίου οφέλη την ανάπτυξη στα παιδιά. Ανακουφίζει από βρογχίτιδα.
1. Ομαλοποιεί την αρτηριακή πίεση
2. Βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης 50ml χυμό 3 φορές την ημέρα. (Κλινικές δοκιμές)
3. Προλαμβάνει και αντιμετωπίζει μια σειρά από καρδιαγγειακά νοσήματα.
4. Ενισχύει τους συνδετικούς ιστούς.
5. Μειώνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες.
6. Προκαλεί απελευθέρωση δραστικών ουσιών και βαρέων μετάλλων
7. Βοηθά την θεραπεία του καρκίνου.
8. Έχει Ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις
9. Αυξάνει την ζωτικότητα του σώματος, υπερνικά νευρικές διαταραχές, και την κόπωση ,διεγείρει την ανάπλαση των μυών και των ιστών, το σχηματισμό του αίματος και το μεταβολισμό.
10. Είναι Επωφελής για τις εγκύους, παιδιά, διαβητικούς, αθλητές και για ασθενείς που υποβάλλονται σε πολύπλοκες αγωγές.
11. Αντιμετωπίσει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.
12. Έχει Υποαλλεργικά αποτελέσματα: Χρησιμοποιείται σε γαστρίτιδα, αιμορραγία, αναιμία, ρευματισμούς.
Iνστιτούτο Ιατρικής Ακτινοβολίας & Ενδοκρινολογίας – Λευκορωσία
Πανεπιστήμιο Όρεγκον USA – Οφέλη των Μαύρων Μούρων στην υγεία – ΑΝΘΟΚΥΑΝΙΝΕΣ στην θεραπεία Νευροεκφυλιστικών ασθενειών—- Νευροπροστατευτική, Αντιφλεγμονώδη, Άγχος, Κατάθλιψη, Πάρκινσον, Φοβία, Βουλιμία κλπ
Ο καρπός της αρώνια είναι αρκετά ξινός και στυφός με άρωμα πικραμύγδαλου αν καταναλωθεί ωμός, ωστόσο με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή γλυκών, μαρμελάδων, ζελέ αλλά και χυμών, κρασιού και λικέρ. Τέλος, χρησιμοποιείται και ως πρόσθετο τροφίμων.
Εκτός από τις πολυφαινόλες, οι καρποί της αρώνιας περιέχουν πληθώρα βιοδραστικών συστατικών όπως βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, καροτενοειδή και πηκτίνες, τα οποία όλα συντελούν στις επιδράσεις του καρπού στο σώμα και την υγεία. Ο παρακάτω πίνακας συνοψίζει τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται στον χυμό των καρπών της αρώνιας.
Τέλος, όσον αφορά τη θερμιδική τους αξία, 100γρ αποξηραμένων καρπών αρώνιας αποδίδουν 375kcal. Η μερίδα, επομένως, των καρπών που αντιστοιχεί σε μία μερίδα φρούτου ισοδυναμεί με περίπου 15γρ (ή περίπου 1/3 του φλιτζανιού).
Μελέτες σε ασθενείς πληθυσμούς με αυξημένες τιμές χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης έχουν δείξει μια πιθανή μείωση των επιπέδων αυτών των δεικτών μετά από 2 μήνες χορήγησης συμπληρώματος (300mg δραστικής ουσίας ημερησίως). Τα αποτελέσματα αυτά έχουν, ωστόσο, μεγάλη διακύμανση και δεν φαίνεται να ισχύουν για τον υγιή πληθυσμό. Επιπλέον, τα αρώνια φαίνεται να έχουν αντιθρομβωτικές και αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες οι οποίες ενισχύουν την καρδιοπροστατευτική τους δράση, όπως αυτές φάνηκαν από μελέτες in vitro. Τέλος, σε ζωικά μοντέλα, η κατανάλωση αρώνιας φάνηκε να εμποδίζει τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου.
Η αρώνια φαίνεται να κατέχει μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα σε όλα τα είδη μούρων στα οποία αποδίδονται προστατευτικές ιδιότητες όσον αφορά την υγεία, χάρη στο πολύ υψηλό φαινολικό της περιεχόμενο. Οι έρευνες μέχρι τώρα, αν και ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο, έχουν υπάρξει πολύ ενθαρρυντικές όσον αφορά τα οφέλη της κατανάλωσής της σε θέματα χρόνιας φλεγμονής που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά, ο Σακχαρώδης Διαβήτης και ο καρκίνος. Ως εκ τούτου, και μην παραβλέποντας το γεγονός ότι κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια, φαίνεται ότι η αρώνια θα ήταν μία πολύ χρήσιμη προσθήκη σε μία ισορροπημένη διατροφή.
Οφέλη για την υγεία
Η αρώνια έχει μελετηθεί αρκετά, μέσα από μελέτες στο εργαστήριο, σε ζωικά μοντέλα αλλά και σε ανθρώπους.
Ιστορικά, η αρώνια έχει χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή αλοιφών και επιθεμάτων κατά του κοινού κρυολογήματος. Σήμερα, φαίνεται ότι η κατανάλωσή της μπορεί να επιφέρει οφέλη στην υγεία μέσα από την μείωση τόσο της γενικευμένης οξείδωσης αλλά και της υπεροξείδωσης των λιπιδίων, της καλύτερης διαχείρισης του μεταβολισμού της γλυκόζης (μείωση των επιπέδων γλυκόζης και γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο αίμα) αλλά και της μείωσης της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Για τους παραπάνω λόγους, η αρώνια έχει μελετηθεί ως προς την αντιμετώπιση των καρδιοπαθειών, του διαβήτη αλλά και του καρκίνου.
Αρώνια και καρδιαγγειακές παθήσεις
Μελέτες σε ασθενείς πληθυσμούς με αυξημένες τιμές χοληστερόλης, τριγλυκεριδίων και αρτηριακής πίεσης έχουν δείξει μια πιθανή μείωση των επιπέδων αυτών των δεικτών μετά από 2 μήνες χορήγησης συμπληρώματος (300mg δραστικής ουσίας ημερησίως). Τα αποτελέσματα αυτά έχουν, ωστόσο, μεγάλη διακύμανση και δεν φαίνεται να ισχύουν για τον υγιή πληθυσμό. Επιπλέον, τα αρώνια φαίνεται να έχουν αντιθρομβωτικές και αγγειοπροστατευτικές ιδιότητες οι οποίες ενισχύουν την καρδιοπροστατευτική τους δράση, όπως αυτές φάνηκαν από μελέτες in vitro. Τέλος, σε ζωικά μοντέλα, η κατανάλωση αρώνιας φάνηκε να εμποδίζει τη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους, το οποίο αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα για ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου.
Αρώνια και μεταβολισμός της γλυκόζης
Η δράση της κατανάλωσης της αρώνιας όσον αφορά τον μεταβολισμό της γλυκόζης είναι από τις πιο καλά μελετημένες ως τώρα. Εδώ τα αποτελέσματα προέρχονται από μελέτες σε ζωικά μοντέλα αλλά και ανθρώπους, όπου η κατανάλωση αρώνιας επέδειξε κλινικά σημαντική υπογλυκαιμική δράση. Σε μία μελέτη, μάλιστα, συμπληρωματική χορήγηση 200 ml άγλυκου χυμού από αρώνια για 3 μήνες φάνηκε να μειώνει την γλυκόζη αίματος κατά 31% και την γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη κατά 20% σε ασθενείς με Σακχαρώδη Διαβήτη τύπου ΙΙ, συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου.
Αρώνια και καρκίνος
Όλες οι έρευνες σε αυτόν τον τομέα έχουν διεξαχθεί αποκλειστικά in vitro, δηλαδή σε εργαστήριο, όπου φαίνεται ότι το εκχύλισμα αρώνιας μπορεί να εμποδίσει τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσει την απόπτωσή (θάνατό) τους. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να περιοριστούν στα καρκινικά κύτταρα, χωρίς να επηρεάσουν τα υγιή κύτταρα. Τα παραπάνω αποτελέσματα έχουν καταγραφεί από μελέτες σε σειρές καρκινικών κυττάρων του ανθρώπινου στήθους, τραχήλου, παχέος εντέρου και αίματος.
Συνοπτικά
Η αρώνια φαίνεται να κατέχει μια ιδιαίτερη θέση ανάμεσα σε όλα τα είδη μούρων στα οποία αποδίδονται προστατευτικές ιδιότητες όσον αφορά την υγεία, χάρη στο πολύ υψηλό φαινολικό της περιεχόμενο. Οι έρευνες μέχρι τώρα, αν και ακόμα σε σχετικά πρώιμο στάδιο, έχουν υπάρξει πολύ ενθαρρυντικές όσον αφορά τα οφέλη της κατανάλωσής της σε θέματα χρόνιας φλεγμονής που αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό ασθενειών όπως τα καρδιαγγειακά, ο Σακχαρώδης Διαβήτης και ο καρκίνος. Ως εκ τούτου, και μην παραβλέποντας το γεγονός ότι κανένα τρόφιμο από μόνο του δεν αποτελεί πανάκεια, φαίνεται ότι η αρώνια θα ήταν μία πολύ χρήσιμη προσθήκη σε μία ισορροπημένη διατροφή.
Αρώνια: Ποια είναι η θρεπτική της αξία;
Οι καρποί της αρώνιας είναι, όπως τα περισσότερα μούρα, πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά, και συγκεκριμένα σε ανθοκυανίνες και προκυανιδίνες τα οποία αποτελούν και τα δραστικά συστατικά των μύρτιλων και του εκχυλίσματος σταφυλιού. Οι ανθοκυανίνες έχουν επιδείξει αντιφλεγμονώδη, αντικαρκινική και κυτταροπροστατευτική δράση, βοηθώντας στην αντιμετώπιση της συστηματικής φλεγμονής που σχετίζεται με διάφορες χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και η παχυσαρκία. Η αρώνια έχει, μάλιστα, τη δεύτερη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ανθοκυανίνες συγκριτικά με όλα τα μούρα (2πλάσιο ολικό φαινολικό περιεχόμενο συγκριτικά με τα βατόμουρα, 4πλάσιο συγκριτικά με τα μύρτιλλα και 10πλάσιο συγκριτικά με τις φράουλες).
Συστατικά | Φρέσκος χυμός αρώνιας (μη παστεριωμένος) |
Γλυκόζη | 41 g/L |
Φρουκτόζη | 38 g/L |
Φυτικές ίνες | ίχνη |
Μικροστοιχεία | |
Βιταμίνη C | 200 mg/L |
Βιταμίνη Β1 | 500 μg/L |
Βιταμίνη Β2 | 600 μg/L |
Βιταμίνη Β5 | 2200 μg/L |
Βιταμίνη Β6 | 550μg/L |
Φυλλικό οξύ | 35 μg/L |
Νιασίνη | 3400 μg/L |
Κάλιο | 1969-2850 mg/L |
Ασβέστιο | 150-165 mg/L |
Μαγνήσιο | 140-160 mg/L |
Πηγή:
Breast Cancer
(in vitro)
published in: Journal of medicinal plant research
Breast cancer patients have significantly higher oxidative stress markers. The following study shows the reduction of these oxidative stresses when exposed to aronia extracts.
Colon Cancer
(in vitro)
published in: Nutrition and Cancer: An International Journal, research from the University of Maryland
This study shows a 60% growth inhibition of human HT-29 colon cancer cells.
This is incredibly positive research for the use of Aronia berries and other darkly pigmented food to help in the treatment of colon cancer ; “The dietary addition of the anthocyanin extracts reduced signs of colon tumors by 70 and 60 percent, respectively, when compared to control rats”,”But pigments from purple corn and chokeberries not only completely stopped the growth of cancer cells, but also killed roughly 20 percent of the cancer cells while having little effect on healthy cells.”
Leukemia
(in vitro)
University of Illinois chemopreventative research done on Leukemia cells. “Results from this study suggest that significant anticancer potential is present in both cultivated and wild Aronia”
Med Nutrition
ΛΕΞΙΚΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ / Αρώνια / της Μέμας Λαμπροπούλου / 11 Σεπτεμβρίου 2018