ΓΙΑΤΙ Ο ΑΙΘΙΟΠΙΚΟΣ ΚΑΦΕΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ !
Ο αιθιοπικός καφές είναι από τους πιο διαφορετικούς και νόστιμους καφέδες που μπορείτε να δοκιμάσετε. Εδω θα σας γνωρίσω την ιστορία του και θα σας δώσω μερικές συμβουλές παρασκευής.
ΚΑΦΕΣ ARABICA
Αν ρωτήσετε κάποιον αληθινό ειδικό του καφέ για την αγαπημένη του χώρα του καφέ, οι πιθανότητες είναι υψηλές να σας πουν Αιθιοπία.
Με τον ίδιο τρόπο, οι λάτρεις της ρέγκε τρελαίνονται για την Τζαμάικα, και οι λάτρεις του κρασιού πρέπει να επισκεφτούν τη Γαλλία, η Αιθιοπία είναι ένα είδος πνευματικού σπιτιού για για λάτρεις και επαγγελματίες του καφέ.
Αυτό οφείλεται εν μέρει στην ιστορία, αλλά και στα εξαιρετικά γευστικά προφίλ που μπορείτε να συναντήσετε σε αυτή την τεράστια χώρα.
Ο Αιθιοπικός καφές δεν μοιάζει με τίποτα άλλο στον κόσμο του καφέ. Για να καταλάβουμε γιατί πρέπει να κάνουμε μια σύντομη ιστορική παράκαμψη.
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΑΙΘΙΟΠΙΚΟΥ ΚΑΦΕ
Η Αιθιοπία είναι η γενέτειρα του φυτού του καφέ. Βρίσκεται εδώ από τους προϊστορικούς χρόνους και όλος ο καφές arabica που αναπτύσσεται στην Ασία και τη Λατινική Αμερική μπορεί να έχει τις ρίζες του στην Ανατολική Αφρική.
Ο θρύλος λέει ότι ο καφές ανακαλύφθηκε αρχικά από έναν κτηνοτρόφο με το όνομα Kaldi τον 9ο αιώνα. Παρατήρησε ότι τα ζώα του σχεδόν χόρευαν αφού κατανάλωσαν μερικά από τα φυτά του καφέ. Το ερεύνησε, δοκίμασε μερικά μούρα και γρήγορα συνειδητοποίησε ότι ήταν καλό πράγμα. Αλλά αυτό είναι πιθανώς απλώς ένας μύθος, καθώς δεν εμφανίστηκε γραπτώς μέχρι το 1671.
Ο καφές ήταν κάτι Αιθιοπικό για λίγο. Αλλά οι κάτοικοι της κοντινής Υεμένης κατά κάποιο τρόπο έμαθαν για αυτό το μαγικό ρόφημα. Έβγαλαν μερικά φυτά και μπόρεσαν να καλλιεργήσουν καφέ εμπορικά. Όλος ο καφές που εξήχθη από τον 15ο έως τον 18ο αιώνα μεταφέρθηκε από το λιμάνι του al-Mukha, και έτσι ο καφές έγινε γνωστός ως «Mocca».
Η Αιθιοπία είναι ο 5ος μεγαλύτερος εξαγωγέας καφέ στον κόσμο
Ο καφές λέγεται ότι προέρχεται από την περιοχή Kaffa. Εξ ου και το όνομα: καφές.
Περίπου το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας εξαρτάται είτε άμεσα είτε έμμεσα από τον καφέ.
Οι Άραβες, θέλοντας να προστατεύσουν την προσοδοφόρα αγορά, επέβαλαν θανατική ποινή για να βγάλουν καφέ από τη χώρα. Ωστόσο, ορισμένοι Ολλανδοί κατάσκοποι κατάφεραν να κλέψουν μερικά σπορόφυτα το 1616.
Την εποχή που η Ολλανδία κυβέρνησε την Ινδονησία και το νησί της Ιάβας πήρε γρήγορα το προβάδισμα ως ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας καφέ στον κόσμο. Ακριβώς, όπως είχε συμβεί με τη Μόκα, η Java έγινε ένα είδος αργκό για καφέ στον αποικιακό κόσμο.
Με αυτή την ιστορία στο μυαλό, είναι ξαφνικά πολύ πιο εύκολο να καταλάβουμε γιατί ο αιθιοπικός καφές είναι τόσο μοναδικός. Ενώ ο υπόλοιπος καφές του κόσμου, σε κάποιο βαθμό, προέρχεται από τα λίγα φυτά που είχαν κλαπεί από την Υεμένη παλιά, υπάρχει μια σημαντική γενετική παραλλαγή μεταξύ των φυτών καφέ στην Αιθιοπία.
Υπολογίζεται ότι περισσότερο από το 90 τοις εκατό του γενετικού υλικού του Coffea Arabica βρίσκεται σε αυτήν ακριβώς τη χώρα.
Έτσι, μπορείτε να συναντήσετε περισσότερες διαφορές στη γεύση στον αιθιοπικό καφέ από οπουδήποτε αλλού.
Η ΓΚΕΙΣΑ ΕΙΝΑΙ ΑΙΘΙΟΠΙΑ
Ο σημερινός «πιο ακριβός καφές στον κόσμο» είναι ένα παράδειγμα αυτού. Η γκέισα μεταφέρθηκε από την Αιθιοπία στη Λατινική Αμερική τον περασμένο αιώνα – αρχικά ως μια πιθανή καλλιέργεια ανθεκτική στις ασθένειες.
Ωστόσο, αργότερα ανακαλύφθηκε ότι είχε γεύση, σε αντίθεση με οποιονδήποτε άλλο καφέ με τις νότες του από γιασεμί, ροδάκινο και περγαμόντο.
Λέγεται ότι κάθε χωριό της Αιθιοπίας σήμερα έχει τη δική του ποικιλία καφέ, οπότε ποιος ξέρει πόσοι ακόμη πιθανοί καφές σούπερ σταρ περιμένουν να ανακαλυφθούν;
Η γενετική ποικιλία του αιθιοπικού καφέ είναι επίσης απαραίτητη για έναν άλλο λόγο. Σκουριά φύλλων! Τα κοινά είδη καφέ, όπως το bourbon και το typica, είναι συνήθως αρκετά εύθραυστα και επιρρεπή σε ασθένειες. Αλλά με όλες τις διαφορετικές ποικιλίες που έχουμε στην Αιθιοπία, υπάρχει ακόμα ελπίδα. Θα αποδειχθούν πολύ πιο ανθεκτικά στις ασθένειες.
ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΦΕ
Όπως, ανέφερα παραπάνω, πολλά χωριά της Αιθιοπίας έχουν τη δική τους ημιάγρια ποικιλία καφέ. Ωστόσο, διαφορετικά μέρη του έθνους έχουν επίσης ειπωθεί ότι έχουν γεύσεις «υπογραφή». Υπάρχουν τρεις κύριες περιοχές που πρέπει να γνωρίζετε:
Γιργακέφεφ
Sidamo
Χαράρ
Αυτές οι τρεις περιοχές είναι επίσης το πώς σκέφτονται οι ίδιοι οι Αιθίοπες για τον καφέ τους. Η χώρα έχει σήμα κατατεθέν τα ονόματα και κάποτε είχε μάλιστα δικαστική διαμάχη με τα Starbucks για την εκμετάλλευση των ονομάτων της Αιθιοπικής κληρονομιάς.
Ωστόσο, το Harar φαίνεται να έχει πέσει σε δυσμένεια με τους δυτικά είδη. δεν είναι τόσο συνηθισμένο όσο παλιά. Αυτή η περιοχή συνδέεται συνήθως με νότες βατόμουρου, οπότε είναι λίγο κρίμα αν με ρωτάτε.
Το Sidamo (ή «Sidama», που είναι το σωστό όνομα) είναι πανταχού παρόν. Αυτή η ζώνη είναι τόσο μεγάλη σε σημείο που μπορεί να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στη γεύση. Ωστόσο, τα φασόλια είναι συνήθως γεμάτα με φρουτώδεις νότες και ελαφριά σοκολάτα. Εδώ βρίσκεται επίσης μερικός από τους καφέδες με την υψηλότερη καλλιέργεια, με τυπικό υψόμετρο 1400-2200 mL.
Το YIRGACHEFFE ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΚΑΦΕ ΧΩΡΙΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
Το Yirgacheffe είναι η μικρότερη περιοχή, αλλά είναι και η πιο διάσημη. Είναι λίγο πολύ μέρος του Sidamo.
Ο καφές που βγαίνει από αυτά τα λίγα χωριά που αποτελούν την περιοχή Yirgacheffe είναι από τους πιο μοναδικούς, γλυκούς και λουλουδάτους καφέ στον κόσμο.
Συνήθως, το προφίλ είναι παρόμοιο με αυτό της Παναμάς γκέισας. Να περιμένετε πολλά πυρηνόκαρπα, λάιμ και λουλούδια. Κάθε τόσο, μπορείτε να πάρετε πιο ασυνήθιστες γεύσεις όπως μέντα και περγαμόντο.
Υπάρχει πολύς πλυμένος καφές υψηλής ποιότητας που προέρχεται από τους σταθμούς πλυσίματος όπως οι Aricha, Chelbessa και Idido.
Μπορείτε επίσης να συναντήσετε φανταστικό καφέ ξηρής επεξεργασίας από αυτήν την περιοχή. Αυτά έχουν συνήθως νότες φράουλας και, ακόμη και περιστασιακά, την περιζήτητη νότα βατόμουρου.
ΠΩΣ ΝΑ ΨΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΦΕ
Μερικοί ντόπιοι προετοιμάζουν τη διάσημη Αιθιοπική Πηγή Τελετής Καφέ
Τα φασόλια Αιθιοπίας είναι μοναδικά από πολλές απόψεις. Όσον αφορά το ψήσιμο, παίζουν επίσης με τους δικούς τους κανόνες.
Ο υψηλής ποιότητας αιθιοπικός καφές είναι γεμάτος ζάχαρη και συναρπαστικές γεύσεις από την πλευρά της φύσης. Αυτό σημαίνει ότι είναι συχνά η καλύτερη λύση να τα ψήσετε ελαφρά.
Το καβούρδισμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνει πιο γλυκός ένας καφές και να αναδειχθούν οι γεύσεις καραμέλας. Αλλά με τα φασόλια Αιθιοπίας, αυτό συνήθως δεν είναι απαραίτητο. Αντίθετα, το κόλπο είναι να πας όσο πιο ελαφρύ γίνεται για να διατηρήσεις πολλά από τα μοναδικά χαρακτηριστικά.
Τα φασόλια Αιθιοπίας είναι συνήθως σχετικά μικρά, αλλά από την άλλη πλευρά, είναι πολύ πυκνά. Προσωπικά, είμαι αρκετά συντηρητικός όταν τα ψήνω. Φορτίζω τα φασόλια σε μέτρια θερμοκρασία και τα ρίχνω μόλις κυλήσει η πρώτη ρωγμή για περίπου 45 δευτερόλεπτα. Αυτό είναι συνήθως αρκετό για να εξασφαλίσει τόσο γλυκύτητα όσο και οξύτητα.
Η ΤΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΑΙΘΙΟΠΙΚΟΥ ΚΑΦΕ
Δυστυχώς, αυτή δεν είναι η ίδια προσέγγιση που έχουν όσον αφορά το ψήσιμο στην Αιθιοπία. Κάποτε με έδιωξαν από ένα ψητό εκεί επειδή είπα στον ιδιοκτήτη την ειλικρινή μου γνώμη για τα φασόλια του (παραλίγο να μετατραπούν σε κάρβουνο, αλλά μάλλον θα έπρεπε να ήμουν πιο διακριτικός).
Μην με παρεξηγείτε, η Αιθιοπία είναι μια φανταστική και μοναδική χώρα για να ταξιδέψετε, αλλά οι ντόπιοι δεν αντιμετωπίζουν πάντα τα φασόλια τους όπως τους αξίζει.
Το «The Ethiopian Coffee Ceremony» είναι διάσημο στο εξωτερικό, αλλά με την «speciality coffee view» μου «δεν μπορούσα να το εκτιμήσω πλήρως.
Η τελετή ξεκινά με το ψήσιμο με το χέρι κόκκων καφέ σε γουόκ. Αυτό συνήθως οδηγεί σε ανομοιόμορφα και καμένα φασόλια. Στη συνέχεια ο καφές αλέθεται με γουδί και γουδοχέρι και παρασκευάζεται με μούχλα.
Η ιδέα και το πνεύμα είναι καλά, αλλά κατά τη γνώμη μου, θα έπαιρνες πολύ περισσότερα από τα φασόλια χρησιμοποιώντας επαγγελματικά εργαλεία ψησίματος και βέλτιστες πρακτικές barista.
Ωστόσο, αξίζει να θυμόμαστε ότι οι περισσότερες χώρες παραγωγής καφέ δεν έχουν κουλτούρα καφέ. Η Αιθιοπία σίγουρα το κάνει! Μάλιστα, περίπου το ήμισυ της ετήσιας παραγωγής καταναλώνεται εγχώρια.
ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ;
Το πρώτο πράγμα με το οποίο θα ξεκινούσα είναι ένα ελαφρώς καβουρδισμένο φασόλι που παρασκευάζεται ως περιχύσιμο.
Προσωπικά, απόλαυσα πρόσφατα αυτόν τον εξαιρετικό φυσικό επεξεργασμένο καφέ από την περιοχή Sidamo.
Οι Αιθίοπες τα καταφέρνουν επίσης καλά είτε σε ένα χαρμάνι εσπρέσο είτε ως σφηνάκι μοναδικής προέλευσης, αλλά κατά την ταπεινή μου γνώμη, η χειροκίνητη ζυθοποίηση είναι εκεί που πραγματικά λάμπουν.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε μερικές από τις πιο funki και συναρπαστικές γεύσεις που έχει να προσφέρει ο καφές, τότε προχωρήστε και δοκιμάστε κάποιο φυσικό επεξεργασμένο καφέ από την Αιθιοπία. Yirgacheffe και Sidamo είναι τα κατάλληλα ονόματα που πρέπει να πας, όταν κοιτάς την τσάντα.
Συχνά οι ψητές τοποθετούν ονόματα σταθμών και υποπεριοχών πλύσης στις ετικέτες τους, οπότε σε αυτήν την περίπτωση, μπορείτε να αναζητήσετε αυτά τα ονόματα:
Γκούτζι
Κόνγκα
Gedeo
Kochere
Dumerso
Shakisso
Φυσικά, υπάρχουν πολλά, πολλά άλλα. Αυτή η λίστα δεν είναι καθόλου εξαντλητική.
Προσωπικά, αν έπρεπε να διαλέξω μόνο μία χώρα για να πίνω καφέ για το υπόλοιπο της ζωής μου, αυτό έπρεπε να είναι το μέρος. Ελπίζω να σας έπεισα να δοκιμάσετε μερικούς κόκκους Αιθιοπίας.
Οι πληροφορίες που παρέχονται σε αυτόν τον ιστότοπο προορίζονται αποκλειστικά για ενημερωτικούς σκοπούς και όχι για να υποκαταστήσουν τις συμβουλές ιατρών ή άλλων εξειδικευμένων επαγγελματιών σε θέματα υγείας. Πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε δίαιτα, άσκηση ή πρόγραμμα συμπληρωματικής διατροφής πρέπει να συμβουλευτείτε εξειδικευμένο επαγγελματία σε θέματα υγείας. Το προϊόν αυτό δεν προορίζεται για τη διάγνωση, τη θεραπεία, την άμβλυνση, την αντιμετώπιση ή την πρόληψη καμίας ασθένειας.
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these cookies, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may have an effect on your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.